Followers

Saturday, 7 September 2013

Nasi Jagung



 
 
 
Assalamualaikum w.b.t.....Alhamdulillah...syukur akhirnya dapat meluangkan masa untuk updated blog ni...laptop yg selama ni merajuk pun...dah kembali pulih....baby Raqin pun dah nak masuk 6 bulan...ushhhh...cepat sungguh masa berlalu.......
 
 
Sebenarnya...dah lama juga berhajat nak masak Nasi Jagung ni....dan hari ini terlaksana jua impian...hasilnya juga tak mengecewakan....sukatan air just nice...tak keras dan tak lembik....hihihi..I like....main anggar jer ...tak la bersukat2.....jom tengok resepinya....
 
 


Nasi Jagung

Bahan-bahannya :

3 pot beras di cuci bersih dan ditoskan dalam tapis*guna beras biasa jer
2 tongkol jagung diricih isinya
1 ulas bawang merah dihiris
2 ulas bawang putih dihiris
1 inci halia dihiris
2-3 helai daun pandan diikat
1 batang kulit kayu manis
2-3 biji bunga lawang
2 sudu besar minyak sapi + sedikit minyak masak utk menumis
1/2 tin susu cair + air secukupnya
1/2 paket kecil rempah kurma


Cara memasaknya :

1) Panaskan minyak sapi dengan minyak, tumis bawang hingga wangi.
2) Masukkan kayu manis dan bunga lawang hingga naik bau.
3) Masukkan rempah kurma, kacau sikit jgn sampai hangus baru masukkan air.
4) Masukkan beras kacau sebati, baru masukkan jagung dan daun pandan.
5) Masakkan sekejap dan akhir sekali masukkan susu cair dan air secukupnya.
6) Letakkan garam secukup rasa, dan baru dialihkan ke rice cooker. Tunggu hingga masak.
7) Bila nasi dah kering baru kacau sedikit utk ratakan agar nasi tidak hancur.



2 comments: