Pau Sambal

 
 
Pau Sambal katanya...padahal buat inti sardine....hihihi...menu sarapan hujung minggu....feberet mama dan anak2....
 
 



Resepi doh sama dengan resepi donut Bavarian...cuma saya tak letakkan gula dalam adunan....

Bahan-bahannya doh:
1/2 paket mauripan
1 cawan air suam
1 sb margerin
1 sb gula
Garam secukup rasa
3 cawan tepung gandum*anggaran
 
1) Rendam mauripan dengan air suam dan biarkan seketika hingga agak berbuih.
2) Gaul tepung dengan margerin dan garam.
3) Uli tepung dgn air mauripan hingga lembut. Rehatkan seketika.
4) Bentukan dan goreng dgn minyak penuh.
5) Bila sejuk potong tengah letak timun dan inti.




Bahan-bahan inti:
1 tin sardine kecil
1 bj bawang merah dihiris
1 bj bawang putih dihiris
1 sb cili mesin
Garam dan gula

1) Tumis bawang hingga naik bau dan masukkan cili mesin.
2) Masukkan sardine dan hancurkan
3) Perasakan dgn garam dan gula secukup rasa.

Comments