Followers

Sunday, 8 September 2013

Plain Cheese Cake





Dari minggu lepas berhajat nak buat cheese cake...dah naik kematu cream cheese dalam peti ais...tapi dek kerana jadual padat sepanjang hujung minggu lepas...tak berkesempatan nak buat....berakhirnya Syawal maka aktiviti hujung minggu di dapur bermula kembali...berhajat sangat nak buat cheese cake gara2 nak mencuba acuan silicon yg baru dimiliki....memang dah lama berhajat nak satu acuan silicon ni....kalau boleh nak yang ada design bunga macam rata2 blogger masakan ada....tapi ada ni pun syukur Alhamdulillah...opismate balik dari Japan...bagi sebagai souvenir...suka sangat....TQ Ira....
 
 
 
 
Kalau tengokkan acuan ni...macam tak percaya jer boleh tahan kepanasan oven....siliconnya sangat lembut....kalau dah letak adunan kena hati2 bila nak mengangkatnya.....
 
 
 
 
Sibuk citer acuan silicon...lupa nak citer resepi kek ni....bahan-bahan cheese cake ni simple jer....cara pun taklah sesusah mana...hasilnya sedap...pada penggemar cheese cake pasti suka...jika nak meriah...terpulang la jika nak letak filling buah-buahan di atasnya...tapi kali ni memang nak rasa original taste cheese pada kek ini......sebab tu namanya Plain Cheese Cake..:-)
 
 
 
Plain Cheese Cake
Sumber : HaSue Kitchen
 
Bahan-bahan [standard size]-loyang 8"

• 125g cream cheese [ nak rasa cheese lebih sket,leh letak 150g]
• 300 ml susu segar
• 80 g mentega atau marjerin
• 80 g tepung gandum
• 80 gram gula halus
• 3 biji telur saiz A
• beberapa titik esen vanila/jus lemon

 
 
Cara membuatnya:
 
1) Satukan susu segar, mentega dan cream cheese dalam periuk. panaskan sehingga semua cair. tak perlu mengelegak. kacau guna hand whisk. bila siap sejukkan.
2) Asingkan kuning dan putih telur. Sediakan meringue utk putih telur. Putar putih telur agak kembang campurkan sikit2 gula hingga bertanduk (sama mcm buat pavlova).
3) Kuning telur dalam tempat berasingan tadi pukul sebentar dengan esen vanilla. tak perlu kembang sangat. kemudian masukkan susu segar, mentega dan cream cheese yg di masak tadi. kacau perlahan guna hand whisk. Masukkan tepung yg diayak sedikit demi sedikit dan kacau perlahan2.
4) Bila sebati baru masukkan meringue tadi sikit demi sedikit perlahan-lahan hingga sebati. bakar 160c hingga masak. guna kaedah bain marie bawah loyang letak air panas.
 
* Untuk lebih details boleh tengok tutorial di blog hasue. Kek ni gebu, ringan dan lembab. Sedappp..




2 comments:

  1. Baru ada satu ni jer..so keterujaannya lebih sikit...hihihi...

    ReplyDelete