Pulut Sekaya

 
 
Teringat kuih tradisional Pantai Timur ni....mula2 dengar namanya..tertanya2 rupa parasnya..try goggle...jumpa rupa parasnya..try buat...ermmm...sedap..ala2 kuih seri muka....cuma topping terasa ala2 puding karamel sebab guna telur....
 
 


Sumber : Azie Kitchen

Lapisan Bawah
500 gm beras pulut
300 ml santan pekat
300 ml air
2 sk garam halus
sedikit minyak masak (jika guna santan kotak)
Cara cara:
Rendam pulut sekurang kurangnya 4 jam. Basuh bersih dan toskan.
Kukus dengan semua bahan di atas selama 25 minit. Loyang dialas dengan plastik wrap dulu, jika mahu terus menggunakan loyang yang sama.
* saya buat tak guna kaedah kukus. saya tanak jer mcm tanak nasi.huhuhu...

Lapisan Atas
5 biji telur itik *saya x guna
4 biji telur
4 keping gula melaka (saiz sederhana)
1 helai daun pandan
3 kuntum bunga cengkih - di ketuk sedikit (saya x guna juga
1/4 sk garam halus

Cara-cara :
Satukan telur dan bunga cengkih dan dipukul ringan. Ketepikan.
Masak gula melaka dengan sedikit air dan daun pandan sehingga gula larut.
Tuang ke dalam adunan telur, gaul rata dan masukkan sedikit garam.
Tapis dan tuang ke atas lapisan bawah dan kukus semula selama 30 minit dengan api sederhana. 
Angkat dari pengukus dan sejukkan. Tengok permukaannya yang berkedut kedut Sejukkan dahulu sebelum dipotong dan dihidangkan.itu. Seperti juga kuih akok yang permukaannya memang berkedut.





Comments

  1. cntik nyer geram tengok, mesti sedapkan......nak satu potong boleh

    ReplyDelete
  2. Boleh..boleh...bak piring tu...hihihi....

    ReplyDelete

Post a Comment