Followers

Friday, 12 September 2014

Pau Inti Daging & Coklat



Assalamualaikum w.b.t buat semua pembaca blog airtangansuzie ni....Alhamdulillah diberi keizinan untuk update blog ni...last entry bulan Mac 2014 dan kini dah bulan September 2014....masuk 6 bulan menyepi.....ada a few resepi yg menjadi koleksi tak sempat nak masukkan dalam blog ni....salah satu manfaat blog ni sbb dapat simpan koleksi menu dan resepi yg dah dicuba...bila nak refer balik nanti senang...cuma masa nak mengupdate agak terbatas.....





PAU GEBU
1kg tpng gndm
1sudu teh baking powder
(ayak bersama)...
BAHAN DILARUT BERSAMA
1sd teh garam
1/2cwn minyak
2 1/4cwn air
1pek yis
1sd mkn gula
2sd mkn susu pekat
1bj telur
Inti pilihan
CARA :
- kacau bhn di atas hingga gula larut
- tuangkan skt2 ke dlm tpng hngga menjadi doh tak melekat ditangan
- ambil sedikit doh, leperkan & masukan inti pilihan, kemaskan
- biar hngga doh naik 1 kali gnda (jngn terlalu naik, dah penuh 2 loyang pengukus saya mula mengukus)
- kukus 7-10 minit (saya kukus 7 minit shj) balut tudung pengukus




No comments:

Post a Comment