Best Ever Roti Benggali



Dah lama mengidam...nak buat roti sendiri yg lembut dan gebu....mengidam utk memiliki Bread Maker sendiri...dan...Alhamdulillah...Allah dah makbulkan.....berjaya buat Roti Benggali yg lembut dan gebu dar bread maker yg dibeli berharga RM290.00....design yg cantik dan fungsi yg mudah.....Alhamdulillah....walaupun bukan dari produk branded dan berjenama tapi fungsinya tetap sama....



Resepi ni saya perolehi dr Chef Asma yg menjual BM ni....dan dapat 3 resepi percuma menggunakan BM ni....Alhamdulillah....nak simpan diblog ni...agar nanti mudah nak refer....kat kertas nanti senang hilang....

Bahan-bahannya:
300 g tepung high protein/roti
1 sb instant yeast/mauripan
1 sk bread improver/softener
40 gm butter
1 biji telur
50 g gula castor
2 sb susu segar
100 ml air sejuk
1/4 garam

Cara Membuatnya :
1- Masukkan kesemua bahan dalam BM.
2- Tekan Menu No. 1 (Basic), select colour 'light', Loaf Size 700G dan tekan butang start.
3- Tunggu sampai masak, anggaran 2.9 jam termasuk doh mengembang. Angkat terus selepas masak agar  
     teksturnya cantik.
4- Keluarkan/korek dough hook yg melekat dibawah roti.




Inilah rupa gadget baru suzie's kitchen...seksi dan mengiurkan....hehehe....



Comments

  1. Saya dah cuba. Guna tepung ros. Menjadi sangat. Tq ye. Izinkan saya panjangkan resepi ni di fb saya.

    ReplyDelete

Post a Comment