Mee Celup Marvelous


 
Dah lama berhajat nak try resepi ni...kebetulan ada tulang dan daging korban....so decide nak try Mee Celup.....Alhamdulillah...tidak mendukacitakan...sedapppp....minyak bawang putih tu yg menjadi hero resepi Mee Celup ni....wangi dan terasa kriuk kriuk bawang putih....


 
 
Resepi Mee Celup
*dari Tahrunnisah

Bahan-bahannya:

Sup
2.5 liter air
1/2kg -1 kg tulang daging/daging lembu/ayam
perut lembu
bebola daging
2 inci halia
2 batang serai diketuk
2 bunjut rempah sup tulang
2 batang kulit kayu manis*
4 biji buah pelaga*
4 biji bunga cengkih*
2 kiub stok ayam
2 sudu besar kicap
4 ulas bawang putih di ketuk dan dipotong dadu*
1 biji bawang besar dihiris nipis*

caranya
1. Didihkan air dan tulang daging/ daging/ ayam, serai diketuk,
sup bunjut, stok ayam, kicap sehingga daging empuk. Setelah
empuk keluarkan daging/ayam ..daging boleh la dihiris nipis
dan ayam boleh dicarik-carikkan.

manakala perut pula..perlulah direbus berasingan dr perut tadi
ye..setelah perut sudah lembut baru boleh masukkan dlm kuah
sup tadi..renehkan sebentar baru diangkat dan dipotong nipis

2. Dlm kuali panaskan sedikit minyak dan goreng bawang merah
dan putih yang dihiris halus serta kulit kayu manis, buah pelaga
dan cengkih sehingga naik bau kemudian masukkan ke dalam
air rebusan daging...siap

Sambal Lada
segenggam cili api merah
sedikit cuka
(blend/kisar )

Lada Jeruk*tak buat
10 biji lada hijau
1/2 cawan cuka
1/2 cawan air
sedikit gula
sedikit garam

Caranya
didihkan cuka dan air , masukkan lada hijau yang dipotong dan masukkan gula dan garam secukup rasa..dah berubah warna lada tu tutup api dapur siap

Minyak Bawang Putih
1 cawan minyak masak
1 labu bawang putih

Caranya
1. Cuci bersih dan Ketuk bawang putih dgn kulitnya skali..kemudian potong dadu kecik
2. Panaskan minyak dlm kuali dan masukkan bawang putih . goreng hingga kekuningan tp bukan hangus ye ..angkat dan simpan dlm botol

Bahan lain
Mee kuning,
Kuey tiow
bihun
daun sup/bawang dihiris nipis
lobak asin direndam air panas sekejap dan dipotong dadu
bawang goreng
garam
gula
asam limau nipis
sawi rebus
tauge

cara hidang
masukkan mee kuning ke, kuey teow ke, atau bihun dlm mangkuk
masukkan daging yang dihiris nipis, perut yang dipotong kecik atau ayam yang dicarik-carik serta semua bahan2 seperti dlm gambar dan baru letak kuah yg betul2 panas ..

biasa orang belah kelantan atau thailand..gula dan garam mereka letak dlm mangkuk sup mereka..
 


 
 
Alhamdulillah...bertambah-tambah En Suami makan...semoga berkat air tangan isteri makin bertambahlah kasih sayang antara kami....Ameen...
 
 

Comments