Lamb Stew a.k.a Stew Kambing


 
Assalamualaikum wbt....penatnya rasa hari ni...tapi nak save juga resepi ni....lenkali nak buat boleh refer balik.... resepi terbaik untuk Lamb Stew aka Stew Kambing....bek..bek..hahaha...




 
 
Stew Kambing/Daging @ Suzie's Kitchen

1 biji bawang holand dipotong dadu

1 ulas bawang putih dicincang
1-2 kiub ayam/rajin buat stok sendiri
Sos Cili + Sos Tomato + Sos Tiram
2 sdb tepung gandum dibancuh sedikit air
1 sdb lada hitam ditumbuk halus
Kentang
Carrot
Batang Saderi (jika suka)
Tomato (jika suka)
Serbuk Oregano/mix herbs pun boleh
Sedikit kicap utk gelapkan kuah

1-Rebus daging dan kentang hingga lembut.
2-Panaskan sedikit minyak dan sedikit margerin/butter.
3-Tumis bawang hingga naik bau.
3-Masukan semua kentang, carrot dan semua sos.
4-Kacau rata masukan tepung.
5-Masukan kambing, kacau rata. Masukan sedikit kicap, lada hitam dan serbuk oregano.
6-Perasakan dengan garam, mengelegak boleh tutup api. Sedia dihidangkan.

Jika nak cicah dengan french loaf atau roti buat kuah pekat lagi. Ini sebab nak makan dengan nasi so berkuah.
 
 
 

Comments

Post a Comment