Followers

Saturday, 8 April 2017

Laksa Johor In The House


 
 
Tak pernah terpikir nak buat Laksa Johor..entah kenapa sebelum ni makan...tak tertarik dengan rasanya...macam pelik spagethi makan dengan kuah ikan bersantan...ajernya pelik kata orang Perak...hahahaha...



 
Tapi segalanya berubah sejak makan Laksa Johor di Restoran Anje Bangi...Mashaallah sedapnya...tak pernah makan berkuah sampai kering kuahnya....tapi masa tu...habis licin pinggan hirup kuahnya.....sedap banget...kata mat indon...hahaha...




 
 
Sebab teringat-ingat tak puas makan...digagahi cuba masak sendiri...Alhamdulillah...tak mendukacitakan walaupun pertama kali masak...dua kali juga ulang makannya....so kena simpan bebaik resepi ni...senang nak rujuk nanti...kredit kepada blog Azie Kitchen http://aziejaya.blogspot.my/2014/08/laksa-johor-yang-sedap.html ..
sebab google hari tu keluar resepi dari blognya...senang nak follow step membuatnya....


 
 

Laksa Johor
 
Bahan bahan:
1 paket spaghetti - makan 10 orang
1kg ikan sardin/selayang 
¾ cawan rempah kari ikan Babas
½ cawan cili kering yg dikisar
¾ cawan udang kering (cuci bersih, kering dan kisar)
2 cawan santan pekat
3 cawan air
½ cawan minyak masak
1 sudu besar kerisik
Garam
Serbuk perasa
 
Bahan kisar:
5 batang serai
2 inci halia
2 inci lengkuas
5 biji bawang besar
 
Ulam ulam:
Timun
Taugeh
Daun kesum/daun selasih
Kacang panjang
Limau kasturi
Lobak asin* tak letak

Cara cara:
Ikan dibersihkan pastu kukus. Ada orang rebus tapi kalau kukus lagi senang nak carikkan isinya. Air kukus simpan. Kisar ikan yg telah dibuang tulang dengan air kukusan ikan tadi. Ketepikan.
 
Panaskan periuk bubuh 1/2 cawan minyak dan masukkan bahan kisar. Tumis sampai naik bau. Masukkan rempah kari ikan dan goreng pantas selama satu minit. Masukkan 1/2 cawan air dan goreng lagi kira-kira lima minit.
 
Pastu masukkan cili kisar dan goreng lagi sampai terbit minyak. Bila terbit minyak, masukkan ikan yang telah dikisar. Kacau rata. Masukkan 3 cawan air dan 2 cawan santan. Bila dah mendidih, masukkan udang kering dan kerisik

No comments:

Post a Comment