Followers

Wednesday, 5 October 2011

Kek Coklat Kukus Keju Koktel


Assalammualaikum semua....moga semua berada di bawah lembayung rahmat Allah hendaknya...hari ni aku diuji dengan kesihatan yang tak berapa mengizinkan....InshaAllah moga-moga sihat sepenuhnya esok hendaknya....semalam aku terjah ke blog Izzah Muffin Lover...nampak cantik betul kejadian kek coklat kukus keju koktel...tetiba rasa macam teringin jer....tapi simpan jer hajat tu...sebab bahan2 nak buat banyak yang tak ada.....tetiba hari ni...bukak blog Kak Ita Masam Manis...Mak aiii....kak ita pulak dah buat kek tu...lagi cantik kejadiannya sebab ditingkatkan jadi dua lapis....so tanpa melengah masa...walaupun badan tak sihat...ku gagahi jua nak buat...sebab rasa sedap benor rupa paras keknyer itu....cara nak buat pun tak berapa susah....so godek2...Alhamdulillah jadi...cuma rasanya kek coklat aku agak padat sikit...sbb kalau tgk blog Izah...agak berongga keknya...tapi takpe...at least kita dah try teknik kek pakar masak kita ni...chef liza...sebab resepi asal dari kak liza....



Untuk buat makan-makan sendiri dan bagi kengkawan rasa...bolehlah kut...hehehe...tapi lepas ni kalau buat lagi kek ni...aku nak buat resepi kek coklat biasa yang aku buat...cuma teknik topping cheese coctail kat atas tu...aku guna teknik ni...sbb aku mmg malas benor nak buat kek kukus ni...sbb selalu buat kek kukus mmg jadi padat...satu lagi.....sebab kena basuh pengukus...heheheh...malas sungguh diriku ini....huhuhu...




Kepada yang berhajat nak buat...ni diperturunkan resepinyer.....

KEK COKLAT KUKUS KEJU KOKTEL

Bahan A
2 cawan tepung gandum 
1 cawan serbuk koko 
1 s/k baking powder 
1/2 s/k soda bikarbonat
Semua bahan di atas di gaul rata dan di ayak

Bahan B
1 cawan susu pekat
1 cawan butter cair
1 cawan air panas
2 cawan gula perang

Bahan C
4 biji telur 
1 s/k esen vanilla
Semua bahan di atas di satukan dan dikacau rata

Gris loyang dgn butter dan lapik dasar loyang dengan baking paper.
Panaskan kukusan
Masukkan semua bahan yg diayakkan dalam mangkuk. 
Masukkan butter cair, air panas, gula dan susu pekat dalam mangkuk yg berisi bahan yg telah diayakkan. 
Masukkan telur dan kacau adunan sehingga sebati.
Adunan ni tak payah pukul guna mixer,  guna senduk kayu atau spatula aje pun boleh.
Kacau rata sahaja. Setelah adunan sebati.
Masukkan dalam loyang dan kukus selama 1 jam atau lebih sikit.
Bila dah masak biar kek betul2 sejuk. Bila kek dah sejuk kita sediakan pula krim keju

Bahan krim keju
250 gm keju cream philidephia
1/2 cawan gula halus
1/2 cawan air agar-agar *masak air dengan 1 sb serbuk agar2
1 cawan yogurt perisa mangga
1 tin buah2 koktel
1/2 cawan air dalam buah2 koktel - ita tak letak

Pukul keju cream dan gula sehingga rata/lembut. 
Masukkan yogurt dan pukul lagi.
Campurkan  air dari buah2 koktail.
Masukkan agar2 tadi.

Kek yg telah sejuk tadi kita buang bahagian atasnya yg licin.
Guna pisau yg nipis dan tajam.
Letakkan lapisan kek di atas pinggan.
Tuangkan krim yg dah bercampur buah atas kek dan  ratakan.
Simpan dalam peti sejuk semalaman
Potong dan hidangkan.


SELAMAT MENCUBA :)

No comments:

Post a Comment