Followers

Wednesday, 11 January 2012

Simple Dish For Dinner




Alhamdulillah...selesai sudah dinner ngan anak2 dan en. hubby...simple dish for dinner tonight...balik opis...masuk dapur...cincang itu cincang ini...potong itu potong ini....tadaaaa.....jadilah dua dish yg simple  utk kami sekeluarga malam ni.....Bawal Sweet Sour dgn Sup Sayur Tauhu Jepun....dua2 dish mmg tak pedas utk selera anak2....utk en. hubby yg suka pedas pun tak kisah...janjii sodap....hehehe...(perasan macam la sedap sgt dia masak...hahaha)



 
Untuk yg nak tahu resepi sup sayur disini linknya....Sup Tauhu Jepun ....Untuk resepi Bawal Sweet Sour yang paling ringkas abad ni ada ke yang berminat????hahaha....ni resepi orang yg ada virus "M" ni...kalau ibu2 yang bekerjaya tak punya masa yang banyak nak tumbuk2 bawang...nak mesin2 cili.... adalah dialu-alukan guna resepi ni...hehehe...bukan mengajak jadi "M" tapi nak memudahkan...hihi...harap membantu...


 Simple Bawal Sweet Sour 

1 ekor ikan bawal sederhana besar
1 ulas bawang besar merah dihiris
2 ulas bawang putih dihiris
4 sudu besar sos cili
1 sudu besar gula
Garam secukup rasa
Minyak utk menumis

Cara-caranya:

1. Goreng ikan dengan garam kunyit hingga masak dan angkat.
2. Panaskan minyak dan tumis bawang merah dan putih hingga layu keperangan. Jangan sampai hangus.
3. Masukkan sos dan kacau. Jika perlu masukkan sedikit air.
4. Masukkan garam dan gula dan amsak hingga pekat.
5. Masukkan ikan dan kacau sekejap dan angkat. Sedia utk dihidangkan...senangkan..hihihi..



No comments:

Post a Comment