Followers

Monday, 5 November 2012

Puding Markisa


 
 
Inilah antara puding kegemaran saya..Puding Markisa.....dibawahnya lemak, di atasnya masam2 markisa...digandingkan dengan sos custard manis2 buah...ermmm...sedap...mmg kena dengan tekak ni...huhuhu...kali kedua dah buat...yg pertama saya buat disini Puding Markisa by suzie .....ni gara2 jumpa markisa kat Pasat Nilai 3..markisa dijual timbang.....sekilo RM8.00 rasanya...murah sangat nak compare dekat supermarket....kepada yg berminat boleh mencuba resepi ni....
 
 
PUDING MARKISA
Sumber : Masam Manis
Resepi adaptasi dari Puding Selasih Unggu
By: Nunung
Sumber : Buku Pelbagai Jenis Puding

2 biji buah Markisa - ambil bijinya sahaja
1/2 peket agar-agar segera - suzie guna agar2 tali jer
400 ml air
300 ml susu atau whiping cream - suzie guna whipping cream
125 gm gula pasir
1 sudu besar sunquick perisa buah-buahan - habis la pulak guna orange emulco
sedikit pewarna kuning
2 biji putih telur jika suka - suzie tak letak

Masak agar-agar bersama air dan gula hingga gula dan agar-agar larut.
Ambil sedikit agar dan campurkan bersama biji buah markisa tadi.
Tuangkan dalam acuan yg telah di basahkan dengan air.
Biarkan ia seketika.
Baki agar2 tadi di campurkan pula dengan susu masak hingga didih.
Tambahkan Sunquick dan pewarna kuning kacau rata.
Tuang kan atas puding markisa tadi.
Biarkan sejuk dan simpan dalam peti ais untuk di makan dingin
Enak di makan bersama sos vanilla.
 
 

SOS VANILLA
by : Nunung
Sumber : Buku Pelbagai Jenis Puding

1 biji kuning telur
1 sudu makan gula castor
100 ml susu pekat manis
150 ml air
1 sudu makan tepung jagung - larutkan dgn sedikit air
secubit garam
1/2 sudu makan esen vanilla

Pukul kuning telur dan gula sampai putih. Ketepikan.
Panaskan susu dan air hingga didih.
Kecilkan apinya.
Ambil sedikit susu panas, lalu campurkan dengan kuning telur. kacau rata.
Tuang kembali sedikit2 ke dlm susu yg di didihkan sambil dikacau.
Tuangkan larutan tepung jagung dan secubit garam.
tambahkan vanila dan kacau hingga pekat.
simpan dalam peti ais untuk rasa yang dingin.


No comments:

Post a Comment