Followers

Saturday, 8 April 2017

Browniese Kedut



Kalau nak sesuatu tahan lasak untuk dijadikan kek birthday...Browniese Kedut lah jawapannya...tak risau nak kena masuk peti ais....tak risau icing cair sebab panas....hahaha...Browniese Strawberry raikan birthday Arifah Fahira....Browniese Boboi Boy raikan birthday Razin...
 
 


Bahan bahan :

  • 400g coklat susu/dark Berry's
  • 150 gm mentega
  • 150 gm gula perang
  • 4 biji telur gred A /5 biji telur gred b
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • 100 gm tepung naik sendiri
  • 30 gm serbuk koko
  • garam kasar

Cara-caranya:

  1. Mula-mula panaskan oven pada suhu 160C, Cairkan butter dan garam kasar kacau rata.
  2. Cairkan coklat mengunakan kaedah double boiler atau microwave. Kacau rata.
  3. Tepung digaul bersama serbuk koko dan diayak, dalam bekas lain, satukan gula kastor, gula perang. Telur dan esen vanilla dikocok rata sekejap.
  4. Masukkan tepung diselang seli dengan coklat. Simpan sedikit coklat untuk dimasukkan akhir sekali. Kacau rata adunan.
  5. Tuangkan adunan ke dalam loyang yang telah dilapik kertas kek dan oleskan dengan butter.
  6. Masukkan loyang dalam loyang dan masukkan kedalam oven tadi 30 minit.
  7. Bila dah masak, keluarkan loyang dalam oven dan biarkan sejuk selama 15 minit. Jangan masukkan dalam peti sejuk kerana ini akan menjadikan brownies keras.

Roti Puri


 
 
Jika tengok label roti...dah ada resepi Roti Puri...tapi tu resepi versi lain....kena simpan resepi Roti Puri versi satu lagi ni...sebab hasilnya lagi kebabom....lembut walaupun dah sejuk...kembong cantik...





Roti Puri

Bahan-bahannya
Tepung Gandum
Margerin/Minyak
Mauripan
Gula
Garam
Air secukupnya

Caranya:
1- Masukan tepung gaul rata dengan margerin menjadi serbuk roti.
2- Gaul rata bersama mauripan, gula dan garam.
3- Masukan air panas sikit kemudian air sejuk.
4- Uli hingga lembut. Simpan sekejap dan boleh canai dan goreng minyak penuh.

Laksa Johor In The House


 
 
Tak pernah terpikir nak buat Laksa Johor..entah kenapa sebelum ni makan...tak tertarik dengan rasanya...macam pelik spagethi makan dengan kuah ikan bersantan...ajernya pelik kata orang Perak...hahahaha...



 
Tapi segalanya berubah sejak makan Laksa Johor di Restoran Anje Bangi...Mashaallah sedapnya...tak pernah makan berkuah sampai kering kuahnya....tapi masa tu...habis licin pinggan hirup kuahnya.....sedap banget...kata mat indon...hahaha...




 
 
Sebab teringat-ingat tak puas makan...digagahi cuba masak sendiri...Alhamdulillah...tak mendukacitakan walaupun pertama kali masak...dua kali juga ulang makannya....so kena simpan bebaik resepi ni...senang nak rujuk nanti...kredit kepada blog Azie Kitchen http://aziejaya.blogspot.my/2014/08/laksa-johor-yang-sedap.html ..
sebab google hari tu keluar resepi dari blognya...senang nak follow step membuatnya....


 
 

Laksa Johor
 
Bahan bahan:
1 paket spaghetti - makan 10 orang
1kg ikan sardin/selayang 
¾ cawan rempah kari ikan Babas
½ cawan cili kering yg dikisar
¾ cawan udang kering (cuci bersih, kering dan kisar)
2 cawan santan pekat
3 cawan air
½ cawan minyak masak
1 sudu besar kerisik
Garam
Serbuk perasa
 
Bahan kisar:
5 batang serai
2 inci halia
2 inci lengkuas
5 biji bawang besar
 
Ulam ulam:
Timun
Taugeh
Daun kesum/daun selasih
Kacang panjang
Limau kasturi
Lobak asin* tak letak

Cara cara:
Ikan dibersihkan pastu kukus. Ada orang rebus tapi kalau kukus lagi senang nak carikkan isinya. Air kukus simpan. Kisar ikan yg telah dibuang tulang dengan air kukusan ikan tadi. Ketepikan.
 
Panaskan periuk bubuh 1/2 cawan minyak dan masukkan bahan kisar. Tumis sampai naik bau. Masukkan rempah kari ikan dan goreng pantas selama satu minit. Masukkan 1/2 cawan air dan goreng lagi kira-kira lima minit.
 
Pastu masukkan cili kisar dan goreng lagi sampai terbit minyak. Bila terbit minyak, masukkan ikan yang telah dikisar. Kacau rata. Masukkan 3 cawan air dan 2 cawan santan. Bila dah mendidih, masukkan udang kering dan kerisik

Kerabu Pucuk Paku & Tauge



Assalamualaikum...Alhamdulillah diizinkan Allah singgah di blog ni hari ni...banyak kali dah buat kerabu...tapi tak berkesempatan nak masukan resepi dalam ni...wajib masuk...sebab menjadi antara kegemaran anak2...panjang umur blog ni....kalau anak2 mama teringin nak makan...boleh buat sendiri nanti.....Inshaallah sedap sangat...janji cukup pedas, masin, manis dengan aroma kerisik dan limau kasturi...bertambah2 nasinya nanti.....





Rezeki buat kerabu hari ni...sebab jumpa kerang sado dan fresh pagi ni...tengok pucuk paku pun fresh...terus decide nak buat kerabu...ni resepi mama...kerabu terheaven abad ini...hahaha....
 
 
Bahan Heronya :
Pucuk Paku
Tauge
Kerang rebus
 
Bahan Heroinnya :
Bawang Merah (Hiris sebahagian/Tumbuk sebahagian)
Cili Merah (Hiris sebahagian/Tumbuk sebahagian)
Cili Padi
Belacan Bakar
Ikan Bilis
Perahan Limau Kasturi
2 sdb kerisik
Garam & Gula Secukup Rasa
 
Cara Menggabungkan Hero & Heroinnya :
1- Tumbuk Bawang, Belacan dan Ikan Bilis hingga lumat.
2- Hiris bawang dan cili merah.
3- Celur Pucuk Paku dan Tauge.
4- Campur kesemuanya. Tambah kerisik dan perasakan secukupnya. Yummeh...sedap bag hang..