Followers

Saturday, 8 October 2016

Nasi Maglubah Kambing



 Teringin lama dah nak buat Nasi Maglubah...selalu tengok kat FB jer....Alhamdulillah dengan izin Allah berjaya buat kali ni.....guna rempah Chef Ustazah...sedappp....





Tuesday, 20 September 2016

Homemade Burger

 
 
Bila tetiba kamu rerajin sesangat...balik kerja penat pun..kamu mampu lakukan sesuatu di luar kemampuan...hehehe....tiba rajin semalam...balik dari opis..sampai rumah sensing lengan baju...terus uli tepung buat roti burger...defrostkan daging...perasakan utk daging burger....maka inilah hasilnya...kenyang teramat...Alhamdulillah...
 
 
 
 
 
Resepi Roti Burger
 
Bahan-bahannya
 
400g tepung roti *kalau takde belasah tepung gandum jer
20g gula
6g garam
1 sdb susu tepung
2 sdb yis mauripan
250 air
30g shortening *kalau takde belasah margerin
 
Cara membuatnya
 
1- Gaul rata bahan kering.
2- Masukan air dan uli.
3-Masukan shortening.
4-Rehatkan hingga kembang.
5-Tumbuk buang angina dan buat bebola.
6-Simpan hingga kembang, sapu air letak bijan
7-Bakar 190c selama 12-15 minit shj.
 




 
 
Resepi Daging Burger

Bahan-bahannya

Daging cincang
Bawang merah & putih cincang
Capsicum/carrot etc suka hati nak letak apa
Serbuk lada putih
Serbuk lada hitam
Garam
Telur

Cara Membuatnya

1. Gaul rata kesemuanya.
2. Masukan dlm peti ais sekejap.
3. Grill dgn margerin.



 

Saturday, 17 September 2016

Mee Celup Marvelous


 
Dah lama berhajat nak try resepi ni...kebetulan ada tulang dan daging korban....so decide nak try Mee Celup.....Alhamdulillah...tidak mendukacitakan...sedapppp....minyak bawang putih tu yg menjadi hero resepi Mee Celup ni....wangi dan terasa kriuk kriuk bawang putih....


 
 
Resepi Mee Celup
*dari Tahrunnisah

Bahan-bahannya:

Sup
2.5 liter air
1/2kg -1 kg tulang daging/daging lembu/ayam
perut lembu
bebola daging
2 inci halia
2 batang serai diketuk
2 bunjut rempah sup tulang
2 batang kulit kayu manis*
4 biji buah pelaga*
4 biji bunga cengkih*
2 kiub stok ayam
2 sudu besar kicap
4 ulas bawang putih di ketuk dan dipotong dadu*
1 biji bawang besar dihiris nipis*

caranya
1. Didihkan air dan tulang daging/ daging/ ayam, serai diketuk,
sup bunjut, stok ayam, kicap sehingga daging empuk. Setelah
empuk keluarkan daging/ayam ..daging boleh la dihiris nipis
dan ayam boleh dicarik-carikkan.

manakala perut pula..perlulah direbus berasingan dr perut tadi
ye..setelah perut sudah lembut baru boleh masukkan dlm kuah
sup tadi..renehkan sebentar baru diangkat dan dipotong nipis

2. Dlm kuali panaskan sedikit minyak dan goreng bawang merah
dan putih yang dihiris halus serta kulit kayu manis, buah pelaga
dan cengkih sehingga naik bau kemudian masukkan ke dalam
air rebusan daging...siap

Sambal Lada
segenggam cili api merah
sedikit cuka
(blend/kisar )

Lada Jeruk*tak buat
10 biji lada hijau
1/2 cawan cuka
1/2 cawan air
sedikit gula
sedikit garam

Caranya
didihkan cuka dan air , masukkan lada hijau yang dipotong dan masukkan gula dan garam secukup rasa..dah berubah warna lada tu tutup api dapur siap

Minyak Bawang Putih
1 cawan minyak masak
1 labu bawang putih

Caranya
1. Cuci bersih dan Ketuk bawang putih dgn kulitnya skali..kemudian potong dadu kecik
2. Panaskan minyak dlm kuali dan masukkan bawang putih . goreng hingga kekuningan tp bukan hangus ye ..angkat dan simpan dlm botol

Bahan lain
Mee kuning,
Kuey tiow
bihun
daun sup/bawang dihiris nipis
lobak asin direndam air panas sekejap dan dipotong dadu
bawang goreng
garam
gula
asam limau nipis
sawi rebus
tauge

cara hidang
masukkan mee kuning ke, kuey teow ke, atau bihun dlm mangkuk
masukkan daging yang dihiris nipis, perut yang dipotong kecik atau ayam yang dicarik-carik serta semua bahan2 seperti dlm gambar dan baru letak kuah yg betul2 panas ..

biasa orang belah kelantan atau thailand..gula dan garam mereka letak dlm mangkuk sup mereka..
 


 
 
Alhamdulillah...bertambah-tambah En Suami makan...semoga berkat air tangan isteri makin bertambahlah kasih sayang antara kami....Ameen...
 
 

Chocolate Cup Cake with Cream Caramel Topping

 
 
Assalamualaikum wbt....Syukur Alhamdulillah atas izinNya kita masih bernafas ke hari ini...mensyukuri segala nikmat yang tak terhingga daripada Yang Maha Agung....walau semalam bumi dibasahi hujan begitu juga hati umat Islam kerana kehilangan Tuan Guru Harun Din yang telah pergi mengadap Ilahi...semoga arwah ditempatkan dikalangan golongan para solihin.....Al Fatihah..
 
Alhamdulillah..hari ni Allah beri kesempatan menziarahi sahabat yang dah lama tak jumpa.....dari beliau melahirkan anak sulung berhajat nak jumpa....rupanya hari ini baru Allah perkenankan...sempena cuti 3 hari merangkap cuti Hari Malaysia...tergerak hati nak pergi menziarah dan disambut ikhlas oleh sahabatku Rosmalina...tak tau nak bawak apa sebagai buah tangan...buka gerobok so terus decide buat cup cake....
 
 
 
 
Sebelum sediakan breakfast....sediakan kek dulu...buat resepi simple2 jer..resepi dari blog ni jugak sebelum ni...Resepi kek coklat versi Ayu...senang main campak2 jer.....kebetulan whipping cream dan caramel masih berbaki sedikit...so make up kan sahaja....hehehe...
 
 
 
Semoga ukhwah antara kami terus terikat rapi....Allahumma Ameen...
 
 
 
 
 

Monday, 5 September 2016

Udang Goreng Nestum


 
Kes malas nak menaip banyak...terus jer masukan resepi...kui..kui..kui...


UDANG GORENG NESTUM
======================

Cara-caranya:

1- Udang yg siap dibersihkan diperasakan dengan garam & sedikit serbuk kunyit.

2- Pecahkan sebiji telur. Dikocak dan digaul rata pada udang. Letakkan tepung jagung dan tepung gandum sehingga bersalut keseluruhan udang. Goreng hingga garing.

3. Sediakan Daun kari 5 tangkai, cili padi 4 biji dan 2 ulas bawang putih dicincang.

4. Nestum dalam 5sdb, 1 sdb susu tepung, sedikit gula dan serbuk secukup rasa.

5. Tumis bawang putih, cili dan daun kari. Masukkan campuran nestum dan akhir sekali udang yang siap digoreng tadi.



 
 
 

 
Tadaaa...siap....sedap...pedas, masin, manis, lemak wangi.....yummeh!!!




Kek Marble Kapten Mukriz



 
Terasa nak makan Kek Marble sebab dah lama tak buat....kena dengan butter dan kelembapan kek dengan penggunaan sedikit tambahan susu...sure sedap dan wangi baunya.....butter yang sedap sure menggunakan butter yang mahal....tapi buat kali ni ada buttercup jer...jadilah...sedap jugak...hehehe.....alang kepalang tengah viral kek marble sayangku kapten mukriz...so akak pun buatlah kek ni untuk minum petang...yummeh...
 
 
 
 
 
KEK MARBLE KAPTEN MUKRIZ
==========================
 
Bahan-bahannya:
 
250 gm butter jenama Anchor-saya guna Buttercup

2 cawan tepung naik sendiri-saya gantikan dengan 250 gm tepung superfine/gandum pun boleh diayak bersama 1 sdt baking powder

220 gm gula castor

4 biji telur gred A-saya guna saiz sederhana

1 sdb ovellate

1 sdb esen vanila/perasa yg anda suka..utk hijau saya guna perisa pandan..coklat saya guna serbuk coklat extra sikit bagi gelap...

2 sdb susu segar-saya bancuhkan 1 sdm susu tepung dengan sedikit air dan guna 4 sdb

1 bekas utk coklat guna 1 sdb serbuk koko

 1 bekas hijau tua..guna color hijau dan sedikit color biru


 1 bekas hijau muda


 1 bekas warna asli tanpa pewarna


Cara-caranya:

1.Putar butter dan gula hingga kembang,masukkan esen vanila dan ovellate putar lagi.

2.Masukkan telur satu persatu sambil terus diputar sampai kembang.Masukkan tepung sedikit demi sedikit,selang seli dengan susu segar,putar sampai adunan semua sebati.

3.Bahagikan kepada tiga bahagian.Masukkan satu bahagian dengan warna coklat, satu bahagian warna asli, satu bahagian hijau tua dan satu bahagian hijau muda.

4.Masukkan adunan ke dalam loyang yang telah dilengser butter secara berselang-seli sehingga selesai.

5.Bakar selama 45 minit atau sehingga masak bergantung pada oven. Bila masak,terus keluarkan dari oven untuk mengekalkan kelembapannya.

Selamat Mencuba! 😋😋😋


 

Saturday, 3 September 2016

Pancake Saji Chocolate


Bahan-bahannya:
(7 keping saiz sederhana)
 
1 cawan tepung gandum
1 cawan susu fresh milk/low fat
1 biji telur
1 sk baking powder
1 1/2 sb gula
2 sb minyak jagung / majerin

Cara membuat:
 
1. Campurkan semua bahan dalam mangkuk.. Kacau sehingga sebati.. Pastikan tiada tepung yg berketul2..

 
 




Lele Penyet


Assalamualaikum wbt....
 
Lamanya tak bersiaran...dapat buka blog dan update juga satu rezeki Allah bagi kerana kelapangan masa dan kerajinan nak menaip....untuk resepi kali ni memang kena usahakan....sebab nak simpan resepi ni...inshaallah sedap dan sama rasa macam lele penyet kat wong solo..hehehe...

 


RESEPI IKAN KELI PENYET

Bahan2 utk lele/keli penyet
:

 3-4 ekor ikan keli yang siap dibersihkan
 2 sudu besar tpg beras
 
2 ulas bawang putih*
 2 biji buah keras*
1/2 sudu besar ketumbar*
Serbuk kunyit*
sedikit halia*
garam *
sedikit gula 1 biji telor

Cara-caranya:


1. Bersihkan lele/keli kemudian perah sedikit lemon atau limau nipis..biarkan seketika kemudian bersihkan dgn air

2. Tumbuk lumat bahan bertanda* halia, bawang putih, ketumbar, buah keras dan sedikit garam.

3. Masukkan semua bahan yg ditumbuk, perasakan dengan garam dan sebuk kunyit. perap dalam 30 minit.

4. Pecahkan sebiji telur dalam beka sikan, kacau rata. Tabur  dan kacau rata tepung beras.

5.Goreng dalam minyak panas sehingga masak...

6. Lebihan adunan yang ada tu boleh digunakan tuk membuat serdak.. hanya goreng aje adunan dlm minyak yang panas.. kalau adunan banyak boleh goreng 2kali ..goreng hingga garing
dan tabur atas ikan yang siap digoreng garing.





Untuk sambal :

Goreng cili padi, cili merah, bawang merah dan belacan.
Tumbuk kasar letak garam dan gula.






Monday, 27 June 2016

Semprit Susu

Jika ditanya apa antara biskut yang Suzie's Kitchen buat sempena Hari Raya....pastinya tanpa ragu-ragu jawapannya Semprit Susu.....hehehe...first time makan time raya mak sedara en suami buat...terus jatuh cinta...biskutnya ringan dan cair dimulut....dan yg paling best bahan yang digunakannya juga amatlah sedikit....
 
 
  
Alhamdulillah last weekend Allah izinkan buat biskut ini...dua kali buat untuk dua adunan...Inshaallah bolehlah bawakan sikit untuk mak dan mertua...sekurang-kurangnya kalau mertua tanya tak ada ke biskut yang buat sendiri...bolehlah kembang hidung tunjung kuih ni..hahahaha.....walaupun caranya mudah setidak-tidaknya...tak adalah hodoh sangat rupa biskut ni...santek jer kannn...hahaha....
 
 

 Bahan-bahannya:
 
1 buku butter (250g)
1/2 tin susu pekat manis
500g tepung jagung
1 sudu kecil esen vanilla
 
1- Putar mentega dengan gula castor hingga rata dan sedikit gebu.(Tak perlu kembang sangat)
2- Masukkan tepung dan gaul rata.
3- Saya guna acuan belah 8 untuk adunan daun manakala acuan belah 10 untuk bunganya
 
 
 

Thursday, 12 May 2016

Kek Manggo Cheese


Assalammualikum w.b.t....Alhamdulillah diizinkan Allah kembali mengetuk papan kekunci untuk updates resepi kek yang harus Suzie's Kitchen simpan...sedap keknya...tak berapa manis, fresh dan mengiurkan....dah lama berhajat nak buat dan akhirnya Allah izinkan....Alhamdulillah juga sebab dapat berebut makan dengan rakan sepejabat...benda sikit..memanglah sedapkan...hehehe....




Jika ada pembaca setia Jintan Manis sebelum ini...jangan pula terkejut jika nama blog ni dah bertukar....sedangkan company brand name pun bertukar...inikan pula blog bodoh2 cenggini..hehehe....rasa dah bosan dengan nama Jintan Manis....saya tukar nama blog ini dengan nama baru Suzie's Kitchen...sama dengan page Suzie's Kitchen yang saya buat di Facebook...design blog juga diberi nafas baru....




 Saya kongsikan resepi Kek Manggo Cheese ini yang saya ambil dari blog Resepi Citarasawan...

Base
130g biskut digestive *saya guna biskut tiger
90g mentega - dicairkan
 
Filling:
250g cream cheese, lembutkan pada suhu bilik
75g gula kastor
2½ tsp gelatine
3 tbsp air
4 tbsp puree mangga segar
1½ tbsp jus lemon segar
200g mangga, didadu kecil
200g whipping cream, diputar kental
 
Topping A
1/2 cawan puree mangga
1 teaspoon jus limau *tak letak pun
3 tablespoon air
11/2 teaspoon serbuk gelatin
setitik dua pewarna kuning * tak letak sebab mangga mmg dah cantik colournya

1.      Lapikkan dengan kertas minyak pada dasar loyang kek springform saiz 8” dan griskan jugak sekeliling loyang.

2.      Masukkan biskut digestive ke dalam food processor dan mesin. (Cara saya,  masukkan biskut ke dalam plastik, hancurkan dengan batu lesung. Dah hancur, masukkan ke dalam mangkuk sederhana besar.)

3.      Masukkan mentega yang dicairkan tadi kedalam mangkuk berisi biskut kisar tadi. Gaul hingga sebati dan doh boleh dikepal. Masukkan ke dalam loyang dan tekankan sehingga padat ke dasar loyang kek.

 
4.      Maukkan ke dalam peti sejuk lebih kurang 30 minit. (Nak cepat saya masukkan dlm tempat beku sementara siapkan bahan lain.)
 
5.       Untuk fillings, rendamkan gelatin ke dalam sedikit air. (Biarkan selama 15-20 minit supaya serbuk gelatin dapat mengembang dan menyerap semua air. Ini adalah bagi memudahkan proses pencairan gelatin ke dalam bancuhan keju nanti. Bila dah kembang sepenuhnya, isikan mangkuk berisi gelatin tadi ke atas mangkuk yang berisi air panas untuk dicairkan. Kaedah double boiler. Teknik ini digunakan bagi semua resepi yang menggunakan serbuk gelatin.)

 6.      Pukul cream cheese and gula kastor sehingga gebu dan lembut.
 
7.      Masukkan puree mangga, jus lemon dan gelatin yang dicairkan tadi. Putar rata.

8.      Masukkan whip cream yang dipukul kental tadi. Kaup balikkan ke dalam bancuhan keju. Masukkan mangga yang didadu kecil.
 
9.      Tuangkan ke atas loyang yang berisi base biskut. Levelkan dengan spatula, jika perlu.

10.  Sejukkan ke dalam peti ais sekurang-kurangnya 4-6 jam, sebaiknya semalaman supaya kek set sempurna.
 
11.  Untuk toppings, 4 jam kemudian, cairkan serbuk gelatin yang telah kembang direndam seperti kaedah di atas di atas periuk kecil yang berisi puree mangga, jus limau  dan sedikit gula kastor. Panaskan sehingga gelatin cair sepenuhnya. Padamkan api.
 
12.  Masukkan 2 titik pewarna kuning. Sejukkan. Taburkan hirisan mangga ke atas kek yang telah set. Curahkan topping yang disejukkan tadi ke atas kek. Biarkan topping set 2-3 jam sebelum kek boleh dikeluarkan dari loyang.



Tuesday, 8 March 2016

Homemade Roti John




Salmon Grill with Lemon Sauce





Salmon Grill

3-4 potong ikan salmon
1-2 ulas bawang putih
1 sdb black pepper
Garam secukup rasa

1-Bersihkan ikan dan toskan.
2-Tumbuk bawang putih dan black pepper kasar2.
3-Perasakan ikan dgn garam dan ratakan dgn bawang putih dan blackpepper.
4-Perap 30 minit atau lebih.
5-Sapu pembakar ajaib dgn butter dan grill hingga masak. Tak perlu lama sbb salmon cepat masak.



Salmon yang fresh...



Lemon/Orange Sauce

1/4 hirisan dadu halus bawang holland (x perlu byk)
1-2 sdb bancuhan tepung gandum dgn air
250 ml susu segar
1 sdb blackpepper ditumbuk kasar
2 sdb butter/margerin utk menumis
Perahan jus lemon/orange
Parsley Flakes (optional utk aroma) western)
Garam dan perasa secukup rasa

1-Cairkan butter dan tumis hingga wangi bawang holland.
2-Masukkan susu segar dan kacau rata.
3-Masukan bancuhan tepung gandum dan kacau hingga sebati. Jika nak kuah banyak boleh lebihkan susu segar.
4-Masukan jus lemon (ikut kemasaman yg dikehendaki), blackpepper dan parsley flakes.
5-Perasakan dgn garam dan serbuk perasa secukup rasa.
6-Jika nak warna kuning cantik boleh letak sikit pewarna kuning telur.
7-Kacau rata dan bila pekat boleh tutup api.



Gabungan protein, karbo dan vitamin extra