Followers

Sunday, 22 July 2012

Frozen Foods Project





Balik dari kerja Jumaat lepas, sempat singgah sekejap ke Pasar Malam...saya beli 3 biji ubi keledek...dalam otak dah rangka2 mcm2 plan...tapi tak tahu berjaya ke tak..Alhamdulillah akhirnya...perlaksanaan seperti yang dirancang...iaitu project frozen foods.....hihihi..







Dua jenis kuih saya buat sekali...iaitu kuih Keria dan Cucur Badak...Kebetulan ada kelapa parut yang saya frozenkan...sesak2 boleh la pakai buat inti Cucur Badak...Dalam hati teringin jugak nak buat kuih Bom..memandangkan based nyer juga dari keledek..tapi memandangkan kena buat inti kelapa manis pulak...terus terbatal hasrat...kerajinan belum sampai tahap tu lagi..hehehe...anak-anak saya suka sangat kuih Keria...ubi keledek yang ditumbuk jangan dicampur dengan terlalu banyak tepung..ianya akan mengakibatkan kuih kita keras.....bila kita nak frozenkan kuih2 ni...kita kena goreng seketika...cukup sekadar kering tepungnya agar ianya tidak melekat sepanjang proses penyimpanan nanti dan lebih tahan lama...





Selamat Berbuka...dan...Mencuba....Hari kerja nanti tak payah pening2 nak pikir buat kuih apa untuk berbuka..buka peti ais dah boleh goreng kuih hasil tangan sendiri...bersih, suci, ikhlas dari hati seorang mama buat keluarganya....InsyaAllah....masa untuk ke dapur...bye... :-)




Pocket Puff with Custard & Fresh Fruits



Alhamdulillah syukur di atas segala rezeki dan nikmat yang Allah berikan......semalam berbuka diberi Allah dengan Rendang Ayam, Ikan Bakar, Kerabu Pucuk Paku dan Ayam Goreng Tepung buat anak-anak...Semalam sempat juga buat sedikit kuih frozen iaitu cucur badak dan kuih keria....Nanti dah masuk kerja senang tak payah nak susah cari kuih tinggal goreng jer...jika sempat nanti saya masukkan entry tu...sebab entry ni saya nak syer dengan salah juadah berbuka semalam iaitu Pocket Puff with Custard dan Fresh Fruits...




Nampak sangat menyelerakan tak?....pembuatannya tidaklah sesusah mana..janji bahan-bahannya semua ada di rumah.....selalu untuk berbuka puasa  saya selalu sediakan satu juadah kuih manis dan satu jenis yang pedas....so yg ni adalah juadah manis berbuka saya utk 1 Ramadhan ni...termasuk kuih keria...yang pedasnya saya buat cucur badak...time cuti bolehlah buat dua tiga jenis kuih muih time kerja selalunya sejenis jer....tapi jika berkesempatan mmg dua jenis juga...huhuhu....




BAHAN KRIM KASTARD :-)
200 ml susu sejat "ideal"
2 kuning telur - saya tak guna
30 gram gula halus
1 1/2 camca besar tepung kastard
1 camca teh esen vanilla
Secubit garam

BAHAN LAIN :-)
6 - 7 keping puff pastry jenama "KAWAN", saiz 4 inci x 4 inci
Buah strawberry secukupnya, hiris
Buah kiwi secukupnya, hiris nipis
Isi buah mangga secukupnya, hiris serong


UNTUK PASTRY PUFF :-)
Saya guna style pocket puff sumber dari CMG juga sprt berikut :

 
  


Sesiapa yang agak terliur tu...tak payah tunggu lama2....kalau singgah supermarket singgah beli pastry puff jenama Kawan ni...ada logo Halal JAKIM...balik boleh buat....Selamat Mencuba...

 


Saturday, 21 July 2012

Ayam Masak Kicap Simple

Asssalamualikum w.b.t....Selawat dan salam buat junjungan besar Nabi Muhammad s.a.w, ahli keluarga dan para sahabat baginda.....Salam Ramadhan buat pembaca-pembaca blog ini....Syukur Alhamdulillah kita diberi kesempatan untuk menjalani ibadah puasa pada Ramadhan kali ini....marilah sama-sama kita rebut sebanyak mungkin pahala yang berlipat ganda dalam bulan Ramadhan ni.....





Dari semalam berkira-kira nak masukkan entry tapi sampai ke sudah tak berkesempatan....hari ni baru diizinkan Allah untuk memasukkan entry....entry menu sahur semalam 1 Ramadhan...masak simple-simple kerana yang simple ni jer kita lalu nak makan time sahur....saya masak malam sebelum tidur sebab takut kelam kabut pulak bila masak time sahur tu....semua bahan-bahan di hiris halus jer...malas sangat nak menumbuk2...hehehe....itu yang jadi Ayam Masak Kicap Simple...kalau tak simple...semua bahan ditumbuk....diletak sedikit rempah seperti kayu manis dan bunga lawang..tapi kali ni tak..semua bahan main campak2 jer....huhuhu....








Ayam Masak Kicap Simple

Bahan-bahannya:
5 ketul ayam yang telah digoreng bersama garam dan kunyit
1 biji bawang merah dihiris nipis
1 biji bawang puith dihiris nipis
1 inci halia dihiris memanjang
1 biji kentang digoreng dahulu
1 sudu cili kisar/cili boh
Sedikit hirisan daun sup bersama daun bawang
Kicap, air, garam dan gula secukup rasa

Cara Memasaknya:
1) Tumis bawang merah, bawang putih dan halia dengan sedikit minyak hingga kekuningan.
2) Masukkan cili kisar hingga naik minyak.
3) Masuk ayam goreng dan kentang. Gaul rata dan masukkan kicap hingga rata dikeseluruhan ayam.
4) Masukkan sedikit air, garam dan gula secukup rasa. Masukkan hirisan daun sup dan daun bawang.
5) Masak seketika dan bolehlah ditutup api.




Monday, 16 July 2012

Nasi Lemak Sambal Sardin

Assalamualaikum w.b.t dan Salam Sejahtera buat semua pembaca blog Jintan Manis...Selawat dan salam buat junjungan besar Nabi Muhammad, kaum keluarga baginda, para sahabat dan para anbia...Syukur Alhamdulillah di atas segala nikmat dan rahmat Allah buat kita hari ni...walau apa jua rintangan dan dugaan..Allah masih berikan kita nikmat bernafas, melihat, berjalan, bergerak waima nikmat mengelipkan mata....MashaAllah tak terhitung banyaknya nikmat Allah berikan buat kita...tapi kita sebagai hambanya masih lagi kadang2 alpa dan lalai....teringat pulak saya minggu lepas semasa mendengar Topik Pagi Ikim...ada seorang caller bercerita...bahawa dia pernah satu ketika terlalu menangisi nasib dirinya....nak tau sebab apa?? Dalam usia 23 tahun Allah telah menarik balik nikmat penglihatannya apabila dia disahkan mengalami radang mata....matanya tak dapat diselamatkan dan kini beliau buta....tetapi disebalik ujian itu....walaupun pada mulanya sukar menerima hakikat bahawa dia kini buta....tetapi dia mula tersedar itu adalah ujian buatnya...mulai saat itu dia mula bangkit...dan cuba lebih mendekatkan diri kepada Allah...Ya Allah jika kita diuji sebegitu mampukah kita melaluinya.....sebab itu  marilah sama-sama kita saling mengingati...bahwa sentiasalah mensyukuri segala nikmat yg Allah beri....sebelum Allah menarik balik apa yg di pinjamkan sementara buat kita.....Allahuakbar...


























Hari ni jika Allah izinkan...saya ingin kongsikan satu menu simple....resepi apa agaknya yer??....Tadaaa!!!!....Nasi Lemak Sambal Sardin....Apa ke halnya ni...sambal nasi lemak jadi sambal sardin ni??? Hehehe...nilah gara-gara bila Ikan Bilis kat rumah habis stok tapi tekak ni teringin nak makan Nasi Lemak di pagi Ahad....nak beli nasi lemak kat kedai kadang tak kena dengan tekak ni...so baiklah buat sendiri walaupun simple...betul tak?? janji santan kotak ada stok kat rumah...hihihi....






Tak ada apa specialnya Nasi Lemak saya ni sama jer pembuatannya macam nasi lemak biasa....terlebih air sikit so nampak lembut sikit nasi lemak saya ni...cuma disini saya nak syer macam mana saya buat Sambal Sardin ni...sangat mudah dan ringkas....Sambal Sardin ni boleh juga kita makan bersama lempeng, nasi putih, roti puri dan apa jua sewaktu darinya.....inilah cara paling simple sambal sardin saya...hehehe....


Sambal Sardin

Bahan-bahannya :
1 tin sardin kecil (check yer betul2 sardine bukan macarel...cari yg ada logo Halal)
2 sudu cili giling (ready made jer) atau serbuk cili (standby jer kat rumah..senang...so far guna brand Faiza...halal lagi suci..InsyaAllah)
1 sudu teh asam jawa Adabi (Halal juga...jgn la guna asam jawa murah tu yer..sgt diragui kesuciannya)
1 labu bawang merah dihiris nipis
1 ulas bawang putih
Air, Minyak, Garam dan Gula secukupnya

Cara Membuatnya :
1) Tumis bawang merah dan putih hingga layu dan naik bau.
2) Masukkan cili giling dan tumis hingga naik minyak.
3) Masukkan asam jawa, kacau rata dan masukkan garam dan gula.
4) Biar sambal tu betul-betul masak atau naik minyak baru masukkan sardin. Make sure kalau boleh basuh dulu tin tu. Kita tak tau di kedai ada tikus ke..lipas ke dah lalu pada tin tu...
5) Jika agak pekat masukkan sedikit air dan tunggu hingga mengelegak dan bolehlah ditutup api.








Saturday, 14 July 2012

Baking Class & Me

Assalammualaikum w.b.t...Selawat dan salam buat junjungan besar Nabi Muhammad s.a.w, para sahabat dan keluarga baginda....sahabat-sahabat yang saya kasihi....Syukur Alhamdulillah di atas segala nikmat dan rahmat Allah buat kita semua di muka bumi ni....basahilah lidah kita dengan zikuruallah....dan...selawat ke atas Nabi Muhammad...sekali kita berselawat nescaya 10 kali Allah berselawat atas kita...Subhanaallah...mudahkan...antara nak dan tak nak jer kita nak mengamalkannnya...sambil memandu...sambil memasak...sambil mengemas rumah....sentiasalah berselawat....InsyaAllah berkat kita sentiasa mengingati baginda...kita peroleh syafaat darinya...



Hari ni...saya diizinkan Allah bersiaran awal petang di blog ni...selalu larut malam baru berkesempatan..sambil menirap depan laptop mengupdate blog...10 minit jer....dah tersengguk2 ...hehehe....kali ni berubah angin....update blog kat depan rumah....hihihi...best jugak.....sambil mendengarkan seleksi lagu nasyid Iwan...sangat menenangkan...jika berkesempatan dengarlah koleksi lagunya...sangat menyentuh hati....selain nasyid Iwan...dengarlah Zikir Terapi Diri dari Hafiz Hamidun......MashaAllah......sejuk hati mendengarnya.....








Alhamdulillah....Allah perkenankan hajat saya hari ni nak menghadiri baking class....lama sungguh berhajat nak pergi...tapi ada jer halangan...hari ni ada adik tolong jagakan my kids....bolehlah pergi....inilah first baking class yang saya pergi.....sajer nak merasa macam mana pergi baking class....melihat teknik dan cara orang lain pulak...sangat senang hati menghadiri kelas Kak Zu dari blog Semanis Gula....dengan yuran yang berpatutan...dan keramahan Kak Zu seolah-olah dah kenal lama....turut sama dua orang lagi peserta Syira bersama kakaknya Siti dari Subang....jauh tu pun sanggup datang...pernah Kak Zu cerita...ada seorang peserta dari Tanjung Malim naik komuter datang semata-mata nak belajar....kagum dengan kesungguhannya.....tiada alasan mengapa kita tak nak belajar...tak kira apa jua ilmu...carilah ia....bukannya ilmu tu datang bergolek tanpa usaha....




              



Dua jenis kek saya belajar hari ni...ialah...Russian Black White Cake dan Caramel Cake.....seronok sangat dapat belajar hari ni...selain belajar teknik dapat jugak syer dengan Kak Zu peralatan-peralatan cutlery yang perlu ada untuk seorang baker....syer2 cerita pengalaman Kak Zu....satu pengalaman baru buat saya....






InsyaAllah...jika berkesempatan nak buat nanti...saya syerkan resepinya di sini....tapi jika diberi pilihan antara dua jenis kek ni....Kek Karamel tetap di hati...memang sedap dan tak muak...compare Russian Cake tu...tak mampu nak makan banyak....hihihi...coklat ganachenyer mmg meletops...hihihi...






Amacam??? tergoda tak??? hehehe...kepada sesiapa yang berminat nak joint baking class dengan Kak Zu...boleh layari blog Kak Zu ni.....Semanis Gula....macam-macam jenis kek ada.....pilih jer....dan luangkan masa....







Moga berkat belajar ni...saya boleh buat kek ni nanti....sekurang-kurangnya lepas utk buat kek anak-anak nanti....





Friday, 13 July 2012

Sambal Tempe





Di facebook ada orang add saya dalam satu group ni...namanya Food Lover....tak tau siapa yang masukkan nama saya dalam group tu....sekali sekala layan juga....so dalam group ni ahlinya akan mengupload gambar makanan yang di makan, makanan yang dimasak dan tempat2 menarik untuk mencari makanan...semuanya tentang pencinta2 makanan...hihihi...dari situlah idea membuat sambal tempe ini digarap..Alhamdulillah resepi simple tetapi hasil memang mantop..bila makan dengan nasi panas....perghhh....sedapppp....






Bahan-bahannya:

1 keping tempe dipotong dadu
3 biji cili hijau di hiris halus
1 labu bawang besar dihiris nipis
Sedikit Ikan Bilis
Garam dan gula secukup rasa

Cara Memasaknya:

1) Panaskan kuali masukkan minyak dan goreng tempe yg dipotong dadu tadi.
2) Bila agak kekuningan masukkan ikan bilis dan digoreng.
3) Masukkan bawang, cili dan goreng kekuningan.
4) Masukkan garam dan gula secukup rasa.
5) Kacau hingga rata dan semua bahan sebati dan layu.
6) Sedia dihidangkan.


Spagetti Keju & Herba




Assalamualaikum w.b.t...Selawat dan salam buat junjungan besar Nabi Muhammad, para sahabat dan kaum keluarganya...Syukur Alhamdulillah dipanjatkan kepada Mu Ya Allah di atas segala nikmat dan rahmatMu...Kau lindungilah kaum keluargaku, sahabat handaiku dan semua kenalanku....Amin Ya Robbal A'lamin....


Last week berkesempatan menghadiri kuliah prof. Muhd Kamil...diizinkan Allah juga untuk bergambar bersama Kak Roza...salah seorang penulis buku travelog yang saya minati....balik dari kuliah  singgah rumah adik dan diberinya setin sos spagetti jenama prego....bila teringat balik...pernah dulu beli sebotol besar...tak bukak lagi tapi saya buang gara2 perasan tiada logo halal...dulu Prego mana ada logo halal macam sekarang.....inilah rupa tin prego tu....perasa keju dan herba....





Dua hari selepas balik tu...baru berkesempatan buat....kebetulan memang ada stok spagetti....panaskan sos tu dan masukkan sosej dihiris nipis...malas nak masukkan apa-apa sayur..sebab bebudak kat rumah ni tak berapa gemar...Alhamdulillah rasanya tak mengecewakan.....kalau letak daging kisar dengan cendawan butang ni sure lagi sedap....




Sunday, 8 July 2012

Chocolate Ball





Assalammualikum w.b.t....minggu ni cuti agak sibuk sikit...tak sempat nak berkarya di dapur....sabtu bekerja separuh hari...malamnya ke KUIS...Ahad pagi anak teruna bersukan....malam ke Puchong....sudahnya sempat buat resepi mudah ni jer....resepi ni saya pernah terbaca di blog blogger masakan...tapi saya betul2 lupa dari mana...so saya tak dpt nak bagi link utk resepi asal.....maaf sangat-sangat....







Resepinya pun taklah gah mana...saya cuma buat separuh adunan kek coklat yang dimasak dimicrowave sahaja...kemudian setelah sejuk...kita hancurkan kek tersebut dan digaul rata dengan jem...tak kira perasa apa...saya guna jem rasberi...kemudian bulat2kan dan gelekkan atas chocolate rice.....maka jadilah Chocolate Ball...hihihi...senangkannnn??? 






Thursday, 5 July 2012

Ikan Kukus Air Asam




Kadang-kadang pelik la perangai kita ni yer...bila time puasa..macam2 menu terbayang di kepala...nilah namanya manusia...belum cukup kuat menahan nafsu makan tatkala puasa...time tu la...menu yang bertahun tak makan pun...boleh teringin nak makan....dekat opis lagi dah start pikir..apa nak masak utk berbuka nanti...huhuhu...


Nilah jadinya kat saya....tiba2 boleh teringin nak makan ikan macam kat gambar ni....padahal memang tak tau pun macam mana nak buat...bila tiba2 teringat...mula jadi teringin...selalu makan ikan ni kat restoran masakan ala pantai timur time lunch...itupun dah lama tak jumpa....saya pun mula memikir macam mana nak buat yer...terfikir nak rebus dulu ikan tu...ehhh!!!nanti berkuah pulak sebab bila rebus ikan tu jadi berair...jadi saya mengambil keputusan utk mengukus ikan tu terlebih dahulu...dan tidak disangka2 hasilnya mabeles...hahaha...dengan pedas masam2 manis air asam tu memang bess.....bergabung dengan ikan segar yg dikukus menjadikkan isinya lembut...perghhh!!! berpeluh kut makan...hahaha....







Agak2 ada ke yg nak try resepi ciptaan saya ni....hehehe..jika anda seorg yang berani...meh cuba...hehehe...


Ikan Kukus Air Asam
Bahan-bahannya :

2 ekor ikan kembong besar yang segar
3 biji cili padi utk ditumbuk
4 biji cili padi (merah dan hijau) dipotong kecil
1 biji bawang merah dihiris nipis - jika suka
1 inci belacan bakar
2 biji tomato dipotong dadu
1 sudu asam jawa Adabi dicampur sedikit air masak
Garam dan Gula secukup rasa

Cara Membuatnya :
1) Ikan yang telah dibersihkan di lumur garam dan dikukus dalam 10 minit.
2) Sediakan air asam dengan menumbuk 3 biji cili padi bersama belacan, garam dan gula secukup rasa. Masukkan air asam jawa dan dikacau rata.
3) Kemudian barulah masukkan hirisan cili padi merah dan hijau, bawang dan tomato.
4) Gaul rata dan siramkan di atas ikan yang siap dikukus tadi.




Isi Ayam Grill




Assalamualaikum w.b.t dan salam sayang dari saya buat semua...Alhamdulillah kita telah malalui malam Nisfu Syaaban...Moga buku amalan yang diangkat berat dengan timbangan pahala berbanding dosa...kita hambaNya yang lemah tak kering dari melakukan dosa...Moga Allah mengampuni dosa-dosa kita yang lalu....dan moga dengan buku amalan baru....kita sama-sama dapat mempertingkatkan amal ibadah wajib dan sunat dengan lebih berkualiti lagi..InsyaAllah.....


Malam ni saya nak share dengan satu resepi mudah, ringkas tapi menarik....bila kita masak ayam...mesti ramai selalu mengelak nak makan isi ayam...betul tak??? kalau kat rumah ni pun sama....bila jumpa isi ayam masing2 pakat tolak...masing2 nak ayam yang bertulang....kadang2 rasa tensen le jugak...bila isi ayam terbiar macam tu sahaja...tapi sekarang tak perlu bimbang...jika ada isi ayam...korang asingkan utk buat resepi ni....hihihi....tak tipu..rasanya memikat walaupun caranya ringkas.....apa lagi bila makan panas2...cicah pulak dengan air asam...perghhh!!!! terangkat....perghh!!!perasan...hahaha...




 

Nak tau macam mana buatnya??? Meh tengok resepinyer...

ISI AYAM GRILL

Bahan-bahannya :
1 keping dada ayam yang dipotong nipis
1 sudu besar serbuk kunyit
1 sudu besar serbuk cili
1 sudu besar serbuk lada hitam
Garam secukup rasa
Sedikit minyak utk menggrill

Cara Membuatnya :
1) Bersihkan isi ayam yang dipotong nipis dan ditoskan.
2) Letakkan serbuk kunyit, cili, garam, lada hitam dan garam secukup rasa.
3) Gaul rata dan perapkan seketika.
4) Panaskan pan menggrill dan jika tak ada dalam kuali biasa pun boleh.
5) Letakkan sedikit minyak sahaja dan grillkan isi ayam yang diperap tadi sehingga masak.
6) Memandangkan ayam telah dipotong nipis, jangan grill ayam terlalu lama kerana nanti hilang jusnya.


Sunday, 1 July 2012

Orange Cake Blender



Alhamdulillah petang tadi setelah terfikir-fikir nak buat apa sebagai minum petang...bukak peti ais ternampak sebiji orange yang hampir layu...Ermmm....automatik teringat Kek Orange Blender yang pernah saya buat sebelum ni....kerja mudah hasil hebat...so terus capai buah orange potong2 masukkan bersama bahan lain dalam blender...mesin hingga halus.....masukkan tapung dan kaup balikkan....masuk dalam oven...dan Taraaaaa....nilah hasilnyer.....hehehehe...nak cuba tak? berikut adalah resepinyer...


RESEPI KEK OREN BLENDER
Sumber : My Resepi

Bahan-bahan ( loyang 9 inc )

  • 1 bji buah limau
  • 1 cawan minyak
  • 2 cawan gula halus
  • 3 biji telur
  • 2 cawan tepung gandum*
  • 1 sb baking powder* ( *diayak bersama )

Cara-cara

  1. Blended_orange_cake_001
    Cuci buah limau,potong dan buang biji dan urat putih di tengah2.Potong lagi buah limau kecil2 bersama kulitnya sekali.Masukkan kedalam blender bersama,minyak,gula dan telur dan kisar hingga halus.
  2. Blended_orange_cake_002
    Tuang bahan yang dikisar kedalam mangkuk dan masukkan campuran tepung sedikit2 sambil dikacau sebati.
  3. Tuangkan adunan kedalam loyang yg beralas dan gris.
  4. Blended_orange_cake_004
    Bakar pd suhu 170C selama 40 min hingga 1 jam atau hingga masak.





Puding Mangga Penyejuk Tekak




Jika ditanya apa antara puding yang saya suka...secara automatik saya angkat tangan dan jawab....Puding Mangga!!!!.....serius tak tipu..ni antara seleksi puding yang cedappppp cangat2.....selain Puding Triffles dan Puding Laici...yang ni antara puding terbaik....tak caya??? kalau tak caya meh try....hehehe....ikut sebiji2 resepi ni...kompem tak nyesal punyer....






RESEPI PUDING MANGGA


BAHAN-BAHANNYA :-)

5 gram serbuk jelly "konnyaku"
625 ml air (2 1/2 cawan)
4 camca besar gula pasir
200 ml susu sejat "IDEAL"
200 gram isi mangga masak*
125 ml air*(*dikisar halus)
2-3 titik pewarna kuning
Hirisan mangga untuk hiasan
Daun pudina untuk hiasan

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Dalam periuk, satukan air, gula dan serbuk jelly, kacau hingga larut dan masak dengan api sederhana sambil dikaau selalu hingga mendidih, masukkan 2-3 titik pewarna kuning, kacau rata.
  2. Alih periuk dari api. Tuang puree buang mangga tadi dan kacau dengan whisk hingga rata , kemudian masukkan susu cair, kacau hingga rata. Isi dalam bekas sesuai, biar hingga hilang wap panasnya.
  3. Simpan dalam peti sejuk selama 1 - 2 jam atau hingga keras. Hidangkan bersama hirisan mangga dan juga selitkan daun pudina sebagai hiasan...



Apam Aiskrim Cornetto




Assalamualaikum w.b.t....Selawat dan Salam buat junjungan besar Nabi Muhammad s.a.w, para sahabat dan para anbia....Syukur Alhamdulillah kita masih diberi kesempatan bernafas di muka bumi ni...dengan nikmat yang tak terhitung...


Bila berpeluang pada hari cuti..tak kemana-mana..maka kepala mulalah ligat berfikir dari pagi hingga ke petang...apa menu saya nak masak ye...apa menu saya nak cuba yer...dan akhirnya terjawablah...menu baru yang ingin dicuba ialah Apam Aiskrim Conetto....sejak terpandang di Blog Kak Ita..terus jatuh cinta..dan berhajat nak buat....setelah tertangguh akhirnya Allah izinkan saya melaksanakannya semalam....Alhamdulillah hasil tidak mengecewakan..tetapi memang memerlukan kesabaran yang tinggi bila nak membuatnya...hihihi...



RESEPI APAM AISKRIM CORNETTO

Bahan-bahannya :
3 cawan tepung gandum ~ diayak
4 biji telur
2 cawan gula kastor
3/4 cawan air ice cream soda
1 sudu teh perasa rose ~ ita guna perasa yang berlainan untuk setiap warna
Pewarna ~ ita guna pewarna yang berlainan
Kon kertas secukupnya
Coklat masakan gelap secukupnya ~ dihiris halus
Kekacang/ coklat rice / coklat cip atau manik bewarna

Cara Membuatnya :
Pukul telur dan gula hingga, putih, kembang gebu dan ringan ~ anggaran 5-7 minit
* tambahkan 1 sudu teh ovalate jika nakkan adunan apam yang lembut
Masukkan tepung yang dah di ayak kan kaup balik hingga rata.
Tambahkan air aiskrim soda dan gaul rata.
Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian dalam mangkuk berasingan
Letakkan pewarna dan perasa yang anda suka.
gaul hingga adunan, pewarna dan perasa bergaul sebati

Antara Cara Penyediaannya
Sumber Ihsan : Kak Ita Masam Manis



Sediakan Kelongsong Menggunakan Kertas Burger/Nasi Lemak




Kukus dengan api kecil dengan menggunakan dua loyang. Loyang bawah dibiarkan kosong.

SELAMAT MENCUBA!!!!